Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

U Prištini održan šesti redovni sastanak Regionalnog nadzornog odbora Transportne zajednice

Datum objave: 18.10.2019 09:48 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


U Prištini (Republika Kosovo) je 16. oktobra održan šesti redovni sastanak Regionalnog nadzornog odbora Transportne zajednice kojem su prisustvovali predstavnici Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, resornih Ministarstava za oblast saobraćaja iz regiona Zapadnog Balkana, Evropske komisije i zemalja članica Evropske unije.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva su na pomenutom sastanku predstavljale generalna direktorica za međunarodnu saradnju i EU fondove Emina Mujević Kara i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

Stalni sekretarijat Transportne zajednice uspostavljen je Ugovorom o osnivanju transportne zajednice u cilju stvaranja zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, pomorskog i saobraćaja unutrašnjim plovnim putevima, kao i razvoja transportne mreže između EU i strana ugovornica jugoistočne Evrope. Transportni sekretarijat je ključni mehanizam u procesu sprovođenja Agende povezivanja u regionu Zapadnog Balkana. Tokom sastanka u Prištini, interim direktor Stalnog sekretarijata g Alain Baron je prisutne upoznao s rezultatima postignutim na polju zapošljavanja budućih službenika Stalnog sekretarijata i cjelokupnom procesu uspostavljanja Stalnog sekretarijata Transportne zajednice čije je sjedište u Beogradu, Republika Srbija.

Takođe, članovima nadzornog odbora su predstavljeni rezultati tehničkih tijela koja rade na poljima željeznice, bezbjednosti u saobraćaju i olakšavanja procesa prelaska granica u regionu Zapadnog Balkana u kontekstu Samita predsjednika vlada Zapadnog Balkana koji je održan u Poznanju, Republika Poljska, u julu 2019. godine. Podsjećamo da je Evropska komisija tom prilikom najavila novi paket povezivanja za ovaj region u iznosu od 180 miliona eura bespovratnih sredstava kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir za osam novih projekata iz oblasti saobraćaja i energetike, te 15 miliona eura bespovratnih sredstava za projekte iz oblasti bezbjednosti u saobraćaju i olakšavanja prelaska granica u regionu, kao i izradu Akcionog plana za sprovođenje regionalne strategije o željeznici.