Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Održan okrugli sto povodom nacrta zakona o pomorskoj agenturi

Održan okrugli sto povodom nacrta zakona o pomorskoj agenturi
Datum objave: 14.09.2019 13:59 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


U četvrtak je u Baru održavanjem Okruglog stola povodom Nacrta Zakona o pomorskoj agenturi završen proces javne rasprave u odnosu na ovaj normativni akt. Naime, shodno Programu rada Vlade za 2019. godinu, u IV kvartalu predviđeno je utvrđivanje predloga Zakona o pomorskoj agenturi, kojim će po prvi put u našem pravnom poretku biti na sistemski način regulisano obavljanje ove privredne djelatnosti. Ovim Zakonom biće utvrđeni uslovi za obavljanje pomorsko-agencijske djelatnosti, prava i dužnosti pomorskog agenta i pomorskog agenta posrednika, način vođenja upisnika pomorskih agenata i pomorskih agenata posrednika,nadzor nad obavljanjem pomorsko-agencijskih djelatnosti i druga pitanja od značaja za rad pomorskih agenata i pomorskih agenata posrednika.

Tokom rada na pripremi Nacrta Zakona, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je intenzivno vodilo i konsultativne procese u više navrata sa asocijacijama pomorskih agenata, kako bi već u fazi izrade Nacrta Zakona mogli da uzmemo u obzir i konstruktivne sugestije I zajedničkim naporima definisali ovu veoma značajnu privrednu djelatnost. I pored toga, Okrugli sto je izazvao veliko interesanje agenata, pa je trosatna diskusija bila veoma značajna za sve učesnike u javnoj raspravi i ukazala dodatno na određene segmente djelatnosti.

Učesnici javne rasprave su bili saglasni u tome da je Ministarstvo tokom izrade Nacrta Zakona obezbijedilo izuzetno visok stepen transparentnosti i uvažilo značajan broj sugestija dobijenih od privrednog sektora. Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Privredne komore Crne Gore, Savjeta za konkurentnost i Savjeta stranih investitora, kao i asocijacije pomorskih agenata što je takođe potvrdilo da su efekti koje će imati normiranje ove djelatnosti od izuzetnog značaja.

Nakon analiziranja svih pristiglih sugestija u toku javne rasprave, Nacrt Zakona biće dostavljen nadležnim institucijama radi dobijanja mišljenja, te će po okončanju ovog dijela administrativne procedure biti dostavljen Vladi Crne Gore radi utvrđivanja Predloga Zakona.

MSP  MSP