Мања слова Већа слова РСС

 Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Британске компаније заинтерсоване за инвестирање и пословање у Црној Гори

Британске компаније заинтерсоване за инвестирање и пословање у Црној Гори
Датум објаве: 05.09.2019 08:52 | Аутор: МСП

Испис Штампај страницу


Током званичне посјете Лондону, Уједињено Краљевство, министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић учествовао је на дводневној Међународној конференцији о безбједности на путевима на тему технологије и иновација у области безбједности на путевима, с посебним освртом на смањење броја саобраћајних несрећа које резултирају тешким повредама или смртним случајевима и нове системе безбједности који се могу примијенити да се поменути циљ постигне. Поред овога, на конференцији су представљени нови помаци у области аутономних возила, електричних и еколошки прихватљивијих облика саобраћаја, као и најбоље праксе и експертиза везана за глобалне изазове у области безбједности на путевима. Конференцију је отворила гђа Шарлот Вере, баронеса Вере од Норбинтона, парламентарна подсекретарка државе за сектор саобраћаја.

Током боравка у Лондону, министар Нурковић се састао са представницима британских компанија заинтересованим за инвестирање и пословање у Црној Гори. Посебно се истиче састанак с представницима Бецхтел-а, компанијом која већ годинама успјешно послује у региону Западног Балкана. Током састанка с министром Нурковићем, представници ове компаније су изразили интерес за пројекат изградње преосталих дионица Бар-Бољаре аутопута, пројекат изградње брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја Јадранско-јонског коридора, а било је говора и о могућностима везаним за реконструкцију жељезничке пруге Бар-Врбница.

Поред Бецхтел-а, министар Нурковић се састао и са шест британских компанија заинтересованих да понуде своје савјетодавне и консултантске услуге на пројектима од стратешког приоритета за Владу Црне Горе. Министар Нурковић је на састанку с њима истакао да је за Црну Гору од посебног значаја унапређење туризма, које је директно повезано с инвестицијама и изградњом саобраћајне инфраструктуре. Након дискусије о приоритетним пројектима у области инфраструктуре у Црној Гори, министар Нурковић је позвао све заинтересоване британске компаније да инвестирају и послују у Црној Гори. На поменутом састанку, организованом од стране Бритисх Еxпертисе Интернатионал (БЕИ) уз подршку британске амбасаде у Црној Гори, поред представика БЕИ учествовали су и представници компанија WYГ, Роугхтон Интернатионал, ИМЦ Wорлдwиде Лимитед, Бецкетт Ранкине и Стратегy Интернатионал.

Подсјећамо да су током билатералног састанка министар Нурковић и баронеса Вере потписали Споразум о међународном друмском саобраћају и Споразум који се односи на ваздушни саобраћај.

Поред министра Нурковића, у Делегацији Владе Црне Горе били су и амбасадор Борислав Бановић и самостална савјетница Билсана Бибић.

МСП МСП

МИНИСТАРСТВО САОБРАЋАЈА И ПОМОРСТВА