Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Ministar Osman Nurković razgovarao sa predstavnicima američke Obalske straže

Ministar Osman Nurković razgovarao sa predstavnicima američke Obalske straže
Datum objave: 31.07.2019 14:53 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


MSP MSP

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se danas sa predstavnicima američke Obalske straže (US COAST GUARD). 

Na početku razgovora, ministar Nurković je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom,  koju u kontinuitetu  vec  nekoliko godina ostvarujemo sa predstavnicima institucije, a koja u ovoj oblasti ima zavidno iskustvo i resurse u svakom pogledu, kako u obučenom ljudskom kadru, tako i u tehnološkom smislu.

“Uvijek smo spremni da uvažimo konstruktivne predloge i sugestije koji imaju za cilj da doprinesu kvalitetu našeg sistema i podignu nivo bezbjednosti u  crnogorskim lukama” – istakao je Nurković uz konstataciju da su naši resursi u ovoj oblasti ograničeni, ali da puno napora ulažemo kako u nabavku opreme, tako i u osposobljavanje  crnogorskog kadra.

Kako je naglasila Natalie Moyer  koja je i prethodnih godina bila član tima US Coast Guard koji je vršio monitoring i davao određene preporuke u odnosu na naše nacionalne luke, te prati rad naše administracije možemo biti zadovoljni urađenim: “Svjedoci smo pozitvnih promjena godinama unazad, ali i u  periodu od naše poslednje posjete u maju i oktobru prošle godine. Naš cilj je razmjena iskustava i primjena najbolje prakse. U velikoj mjeri su ranije preporuke usvojene i implementirane što je znak da naša saradnja daje konkretne rezultate”

Predstavnica američke Obalske straže je zaključila da je ovo veoma pozitivna posjeta, da su vođeni veoma konstruktivni razgovori sa crnogorskom administracijom i predstavnicima u Luci Bar, Luci Kotor I Port of Adria.

Ministar Nurković je izrazio zadovoljstvo pozitivnom ocjenom  posjete i urađenog, ali i naporima koje predstavnici Obalske straže ulažu kada je u pitanju ova saradnja,  veoma važna za Crnu Goru. Podsjetio je prisutne na aktivnosti koje je država sprovela i u kontinuitetu sprovodi i izrazio zadovoljstvo uslijed napretka u ovoj oblasti.

Resorni ministar je govorio i o rezultatima rada Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, o ulaganjima u opremu ali i u osposobljavanje i obučavanje kadra.  Upravo prije par dana efikasnost rada ovog organa je bila konkretna i na terenu, kada je za nekoliko sati brzom i pravovremenom intervencijom spašeno više života.

Stav predstavnika američke Obalske straže je da Crna Gora može biti pozitivan primjer kako sistem funkcioniše, ali i kako se kontiunirano ulaže i unapređuje stanje u ovoj oblasti u skladu sa evropskimiI svjetskim standardima.

Na kraju sastanka Ministar Nurković je poručio da je nastavak saradnje važan za nas , posebno ako se ima u vidu da se izgradnjom novih marina i razvojem nautičkog turizma povećavaju i izazovi u oblasti pomorskog saobraćaja .

 

Odjeljenje za odnose sa javnošću i informaciono

komunikacione tehnologije