Мања слова Већа слова РСС

 Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Сусрет Нурковић – Лундина

Саопштење: Сусрет Нурковић – Лундина
Датум објаве: 25.07.2019 09:50 | Аутор: МСП

Испис Штампај страницу


МСП МСП

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић састао се са Амбасадором Краљевине Шведске Јаном Лундином.

Повод сусрета је био позив за учешће министру Нурковићу на  једној од највећих међународних конференција коју Шведска планира да организује почетком наредне године. Како је нагласио Амбасадор Лундина, ова конференција биће посвећена саобраћају и путној инфраструктури са акцентом на безбједност у саобраћају, додајући да се очекује око 1000 учесника из разних сфера. Такође је информисао  министра Нурковића о средствима  која шведска администрација улаже у развој саобраћајне инфраструктуре, али и о резултатима у области смањења саобраћајних незгода са трагичним последицама.

Амбасадор Лундина је истакао да често борави у Црној Гори, да је упознат са активностима које Влада и ресорно Министарство спроводе на модернизацији националне мреже путева и да је ситуације из године у годину све боља, као и да су резултати рада очигледни.

Истакао је пар успјешно реализованих пројеката који су умногоме допринијели да квалитет, али и сигурности путовања буде на вишем нивоу: реконструкција путног правца Подгорица – Цетиње –Будва, заобилазница Голубовци, булевар Будва – Бечићи.

У том контексту Амбасадор Лундина је изразио интересовање за динамику изградње пројекта приоритетне дионице Смоковац – Увач – Матешево аутопута Бар – Бољаре, поздрављајући реализацију овако капиталних пројеката, који ће црногорској привреди и туризму дати посебан подстрек за развој.

Министар Нурковић је захвалио на позиву и у начелу прихватио позив за учешће на конференцији, посебно имајући у виду чињеницу да Влада Црне Горе и Министарство саобраћаја у континуитету улажу значајна средства са циљем подизања квалитета постојећих црногорских саобраћајница, али и изградњи нових путних праваца и модерне саобраћајане инфраструктуре. Нурковић је информисао амбасадора о плановима за наредни период који укључују даљу реконструкција магистралних и регионалних путева, али и развојне пројекте као што је наставак реализације пројекта аутопут Бар – Бољаре, конкретно активностима на наредној дионици Матешево – Андријевица, заобилазница Будва, мост Вериге. Како је нагласио Нурковић, ово су огромни пројекти, који захтијевају и сложену пројектну и техничку документацију, поједини пројекти су у том смислу спремни за саму реализацију, а за одређене се ради на изради документације.

Говоримо о развојним пројектима, који ће мијењати саобраћајне токове, растерити постојећу мрежу путева, дати подршку развоју привредних активности, повећати безбједност на нашим саобраћајницама и подићи квалитет путовања како црногорским грађанима, тако и великом броју туриста.

Сусрет је био прилика да се разговара и о осталим видовима транспорта, о пројектима која црногорска администрација реализује у области жељезничког саобраћаја, али и о плановима за даљи развој ваздушноих лука у Црној Гори. Саговорници су размијенили мишљења о капацитетима аеродроме и сагласили се да овај вид транспорта на глобалном, али И националном нивоу биљежи константан пораст и да се у том смјеру морају развијати И наши капацитети. Амбасадор Лундина је истакао да се модел концесије у дијелу саобраћајне инфраструктуре одавно примјењује у Шведској и да се показао као добар и успјешан, као примјер навео је метро у Штокхолму који функционише по овом моделу.

Министар Нурковић је изразио интересовање да се размотри усаглашавање одређених споразума о сарадњи између двије државе и то у области поморства, ваздушног и друмског саобраћаја и амбасадор ће у том смислу предузети даље активности.

На крају састанка саговорницу су изнијели заједнички став да Црна Гора као природно врло богата и лијепа земља заслужује да се овакав убрзани развој и Изградња модерне саобраћајне инфраструктуре настави и у будућем периоду.

 

Министарство саобраћаја и поморства