Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Posjeta ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke

Posjeta ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke
Datum objave: 10.07.2019 12:29 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković primio je u posjetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Na prvom susretu ministra Nurkovića i ambasadorke Rajnke, bilo je riječi o projektima ministarstva saobraćaja i pomorstva koji su od najveće važnosti za ekonomski razvoj  Crne Gore.

Ministar Nurković je sa zadovoljstvom sa ambasadorkom Rajnke podijelio informacije o konkretnim projektima, koji se trenutno realizuju, sa posebnim osvrtom i detaljnijim informacijama o autoputu Bar - Boljare, roku završetka i izgradnji prve dionice od Smokovca do Mateševa.

Nurković je istakao, da  smatra izuzetno važnim završetak prve dionice autoputa za dalji razvoj Crne Gore, a nastavak  izgradnje druge dvije dionice i spajanjem tj. izgradnjom iz pravca Srbije, autoput bi postao generator ekonomskog razvoja Crne Gore, a posebno Sjevera, koji posjeduje ogromne resurse za razvoj, koji su u ovom trenutku nedovoljno iskorišćeni.

Na sastanku je bilo riječi i o Jadransko-Jonskom autoputu-brzoj cesti, duž crnogorskog primorja, koja će povezati Crnu Goru sa Hrvatskom i ostalim zemljama EU sa jedne i Albanijom i Grčkom sa druge strane.

Prilikom izgradnje brze ceste fokus će biti na obilazanice oko primorskih gradova, da bi se izbjegle ogromne gužve, posebno tokom turističke sezone, tako da će prva dionica biti zaobilaznica oko Budve za koju se radi projektna dokumentacija.

Ambasadorka je izrazila interesovanje i za priču oko davanja pod koncesiju Aerodroma u Podgorici i Tivtu, o čemu je Ministar Nurković detaljno informisao, ističući da predstavljaju veliki potencijal, ali kako je kazao, koji je nedovoljno iskorišćen. On je istakao da za Aerodrome postoji veliko interesovanje od  kompanija zaintersovanih za investiranje (Indija, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapaski Emirati, Turska, Francuska, Njemačka...).

Takođe, ministar Nurković je podijelio informacije i oko Luke Bar, koja je veliki potencijal koji  nažalost u ovom trenutku nije valorizovan na pravi način.

Ambasadorka Rajnke je istakla da je zainteresovana, da se da šansa američkim kompanijama, koje pokazuju veliko interesovanje za naredne projekte u Crnoj Gori, a koje znanjem i tehnologijama mogu da daju doprinos razvoju saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva