Мања слова Већа слова РСС

 Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одрживи урбани транспорт и мобилност: политике и праксе на основу УНЕЦЕ-ових прегледа утицаја на животну средину

Одрживи урбани транспорт и мобилност: политике и праксе на основу УНЕЦЕ-ових прегледа утицаја на животну средину
Датум објаве: 19.06.2019 12:13 | Аутор: МСП

Испис Штампај страницу


МСП

Државна секретарка у Министарству саобраћаја и поморства, Ангелина Живковић, отворила је са Резидентном координаторком Уједињених Нација у Црној Гори, Фионом МцЦлунеy, Генералном директорицом Директората за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма Иваном Војиновић и Шефом јединице за међународне одрживе стратегије њемачке Агенције за животну средину, Ханс-Јоацхим Херманном, дводневну радионицу у Будви 18. и 19.06., на тему „Одрживи урбани транспорт и мобилност: политике и праксе на основу УНЕЦЕ-ових прегледа утицаја на животну средину".

Главни циљеви дводневне радионице посвећени су: обезбјеђењу платформе за земље источне и југоисточне Европе и Кавказа да подијеле своја искуства у решавању питања одрживог транспорта и да подрже сарадњу између релевантних стручњака за транспорт и животну средину; размотрање могућности и изазова који тренутно успоравају развој одрживог транспорта, с обзиром на имплементацију циљева одрживог развоја; побољшавање разумијевања доступних алата и инструмената за подршку одрживом транспорту; размотрање и идентификовање рјешења за превазилажење изазова и уклањање уских грла у области одрживог транспорта.

Дводневна радионица подијељена је у пет сесија: приоритетна питања за прелазак на одрживи транспорт; алати и инструменти за подршку одрживом урбаном транспорту / мобилности и смањење загађења ваздуха за мобилне изворе емисија; прилике у развоју и изазови за развој политика одрживог транспорта; интерактивна сесија о идентификацији практичних рјешења у приоритетним областима за подршку одрживом урбаном транспорту и мобилности; и интерактивна сесија о идентификацији наредних корака за имплементацију препорука Извјестаја о преформансама животне средине (ЕПР) везаних за транспорт и животну средину.

Живковићева је у свом уводном излагању говорила о значају балансираног приступа и инвестирања у одржавање и развој саобраћајне инфраструктуре и услуга. Да је стратешки развојни циљ Црне Горе одржив и инклузиван економски раст који ће смањити развојни јаз земље у односу на просјек ЕУ, и повећање квалитета живота свих њених грађана. Да ће стратешки циљеви који су дефинисани новом Стратегијом развоја саобраћаја Црне Горе 2019-2035, на коју је Европска комисија дала позитивно мишљење и чије усвајање се очекује до краја јуна мјесеца од стране Владе Црне Горе, управо допринијети подстицању и развоју одрживог транспорта. Позитивни утицаји Стратегије развоја саобраћаја се очекују као резултат имплементације стратешких и специфичних циљева и њима припадајућих мјера. Стратешки циљеви се односе на економско благостање; доступност, обављање операција и квалитет услуга; сигурност и безбједност; интеграције у ЕУ и еколошку одрживост.

На дводневној радионици учествују представници великог броја земаља: Црне Горе, Албаније, Азејберџана, Арменије, Босне и Херцеговине, Бјелорусије, Грузије, Италије, Румуније, Сјеверне Македоније, Србије, Украјине, као и представници институција као што су УНЕЦЕ, ЕБРД, Универзитет Милано-Бицоцца, ИСПРА, њемачка Агенција за животну средину итд.

Радионица се одржава под покровитељством Економске комисије УН за Европу (УНЕЦЕ), њемачког федералног Министарства за животну средину, очување природе и за нуклеарну безбједност, Умwелт Бундесамт и Министарства одрживог развоја и туризма Владе Црне Горе.