Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Održivi urbani transport i mobilnost: politike i prakse na osnovu UNECE-ovih pregleda uticaja na životnu sredinu

Održivi urbani transport i mobilnost: politike i prakse na osnovu UNECE-ovih pregleda uticaja na životnu sredinu
Datum objave: 19.06.2019 12:13 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


MSP

Državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Angelina Živković, otvorila je sa Rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih Nacija u Crnoj Gori, Fionom McCluney, Generalnom direktoricom Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivanom Vojinović i Šefom jedinice za međunarodne održive strategije njemačke Agencije za životnu sredinu, Hans-Joachim Hermannom, dvodnevnu radionicu u Budvi 18. i 19.06., na temu „Održivi urbani transport i mobilnost: politike i prakse na osnovu UNECE-ovih pregleda uticaja na životnu sredinu".

Glavni ciljevi dvodnevne radionice posvećeni su: obezbjeđenju platforme za zemlje istočne i jugoistočne Evrope i Kavkaza da podijele svoja iskustva u rešavanju pitanja održivog transporta i da podrže saradnju između relevantnih stručnjaka za transport i životnu sredinu; razmotranje mogućnosti i izazova koji trenutno usporavaju razvoj održivog transporta, s obzirom na implementaciju ciljeva održivog razvoja; poboljšavanje razumijevanja dostupnih alata i instrumenata za podršku održivom transportu; razmotranje i identifikovanje rješenja za prevazilaženje izazova i uklanjanje uskih grla u oblasti održivog transporta.

Dvodnevna radionica podijeljena je u pet sesija: prioritetna pitanja za prelazak na održivi transport; alati i instrumenti za podršku održivom urbanom transportu / mobilnosti i smanjenje zagađenja vazduha za mobilne izvore emisija; prilike u razvoju i izazovi za razvoj politika održivog transporta; interaktivna sesija o identifikaciji praktičnih rješenja u prioritetnim oblastima za podršku održivom urbanom transportu i mobilnosti; i interaktivna sesija o identifikaciji narednih koraka za implementaciju preporuka Izvjestaja o preformansama životne sredine (EPR) vezanih za transport i životnu sredinu.

Živkovićeva je u svom uvodnom izlaganju govorila o značaju balansiranog pristupa i investiranja u održavanje i razvoj saobraćajne infrastrukture i usluga. Da je strateški razvojni cilj Crne Gore održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će smanjiti razvojni jaz zemlje u odnosu na prosjek EU, i povećanje kvaliteta života svih njenih građana. Da će strateški ciljevi koji su definisani novom Strategijom razvoja saobraćaja Crne Gore 2019-2035, na koju je Evropska komisija dala pozitivno mišljenje i čije usvajanje se očekuje do kraja juna mjeseca od strane Vlade Crne Gore, upravo doprinijeti podsticanju i razvoju održivog transporta. Pozitivni uticaji Strategije razvoja saobraćaja se očekuju kao rezultat implementacije strateških i specifičnih ciljeva i njima pripadajućih mjera. Strateški ciljevi se odnose na ekonomsko blagostanje; dostupnost, obavljanje operacija i kvalitet usluga; sigurnost i bezbjednost; integracije u EU i ekološku održivost.

Na dvodnevnoj radionici učestvuju predstavnici velikog broja zemalja: Crne Gore, Albanije, Azejberdžana, Armenije, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Gruzije, Italije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Ukrajine, kao i predstavnici institucija kao što su UNECE, EBRD, Univerzitet Milano-Bicocca, ISPRA, njemačka Agencija za životnu sredinu itd.

Radionica se održava pod pokroviteljstvom Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE), njemačkog federalnog Ministarstva za životnu sredinu, očuvanje prirode i za nuklearnu bezbjednost, Umwelt Bundesamt i Ministarstva održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore.