Мања слова Већа слова РСС

 Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Развој и раст Јадранско јонске регије заједнички циљ ЈЈИ

Развој и раст Јадранско јонске регије заједнички циљ ЈЈИ
Датум објаве: 24.04.2019 13:31 | Аутор: МСП

Испис Штампај страницу


Министарство саобраћаја и поморства организовало је данас у Будви округли сто у оквиру предјседавања Црне Горе Јадранско-јонском иницијативом.

Фокус је био на развоју саобраћајне мреже између лука у Јадранско-јонском региону, као и на унапређењу лучке инфраструктуре, укључујући структуру и лучке сервисе који су од изузетног значаја за побољшање повезаности између земаља.

Црна Гора сматра да су Јадранско и Јонско море међу највећим природним, економским и развојним ресурсима, због чега је и приступила Јадранско Јонској иницијативи, као регионалној структури, која у примарном фокусу има валоризацију потенцијала и промоцију заједничких вриједности држава које излазе  на Јадранско и Јонско море.

Генерална директорица Директората за поморску привреду у Министасртву саобраћаја и поморства Маја Мијушковић истакла је да Црна Гора у оквиру предјседавања Црне Горе Јадранско-јонском иницијативом подржава интензивнију сарадњу са Албанијом, Босном и Херцеговином, Хрватском, Грчком, Италијом, Србијом и Словенијом.

“У својству предсједавајућег ЈЈИ, Црна Гора намјерава да настави да промовише добросусједске односе и регионалну сарадњу у циљу даљег поспјешивања развоја и раста ове регије, кроз ојачану улогу ЈЈИ и Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион. Такође, један од циљева у години предсједавања Црне Горе ЈЈИ јесте и фокусирање на промовисање заједничких активности у области поморске привреде и поморског саобраћаја”, нагласила је Мијушковић.

Округли сто био је прилика да се размијене искуства на тему ВТМИС-а, Порт Стате Цонтрол, заштиту мора од загађења, развој крузинга и наутичког туризма, управљања лукама и развоја претовара терета, обављање лучких услуга  итд.

МСП МСП

Филипо Алабарди из Секретаријата ЈЈИ, истакао је да је Јадранско јонска иницијатива има велику могућност да даље развије потенцијал лука и мониторинг поморског саобраћаја.

Генерални директор Директората за поморски саобраћај Владан Радоњић истакао је да је данас много боља ситуација за разлику од прије пет година, када нисмо имали оволико развијене и квалитетне системе за сигурност пловидбе и на овај начин имплементиране одредбе међународних конвенција.

“С правом можемо да кажемо да припадамо фамилији Европе у дијелу достигнућа у сигурности пловидбе, безбједности у лукама, па и заштите мора од загађења која мора и даље да се унапређује”, нагласио је Радоњић.

На округлом столу су говорили панелисти представници: Управе поморске сигурности, Лучке капетаније Бар, Луке Котор, Порто Монтенегро, Лука Бар, Порт оф Адриа, Оцеан Монтенегро, Директората за међународну сарадњу и ЕУ фондове у Министарству саобраћаја, Министарства мора, саобраћаја и инфраструктуре Републике Хрватске и Антхонy Ла Саландра, представник фирме Риспосте Туризмо.Министарство саобраћаја и поморства