Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Završena TAIEX Ekspertska misija za kontrolu radnog vremena vozača

Završena TAIEX Ekspertska misija za kontrolu radnog vremena vozača
Datum objave: 21.03.2019 11:32 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


MSP MSP

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, u saradnji sa Evropskom komisijom, organizovalo je od 19. - 21.marta 2019. godine u Podgorici, TAIEX Ekspertsku misiju koja predstavlja dodatnu obuku službenicima Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Uprave policije i imala je za cilj da se podijeli znanje i iskustvo eksperata iz Republike Poljske u dijelu propisa koji regulišu radno vrijeme i pauze mobilnih radnika (vozača), implementaciju međunarodnih sporazuma i usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa EU legislativom u oblasti socijalnog zakonodavsta.

Gosti su bili eksperti iz ove oblasti, g-đa Katarzyna Piechowska-Strumik i g. Krzysztof Nowak iz Generalnog inspektorata za drumski saobraćaj Poljske. 

Sa crnogorske strane učesnici su bili predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva, državne Inspekcije za drumski saobraćaj, Uprave policije i Mašinskog fakulteta.

Prvog dana misije prezentovani su propisi EU iz oblasti socijalnog zakonodavstva, razmatrani su nacionalni propisi i pravila u vezi sa vremenom vožnje i odmorom vozača i usklađenost tih propisa sa EU legilsativama.

Drugog i trećeg dana sprovedena je dvodnevna akcija kontrole teretnih motornih vozila i autobusa na putu, koja je imala za cilj kontrolu vozača i vozila u pogledu poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu i pauzama u toku radnog vremena mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu, a sve na postizanju većeg stepena bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Takođe, bitno je napomenuti da se ovom misijom nastavlja više nego dobra međuresorska saradnja Ministartva saobraćaja i pomorstva i Uprave policije.

TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) je instrument Evropske komisije, kojim se pruža podrška javnoj upravi u dijelu harmonizacije i primjene EU legislative, kao i razmjena najbolje evropske prakse u svim oblastima relevantnim za proces integracija.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva