Мања слова Већа слова РСС

 Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Завршен пројекат Развоја базе података путева

Завршен пројекат Развоја базе података путева
Датум објаве: 11.03.2019 14:46 | Аутор: МСП

Испис Штампај страницу


МСП МСП

Конференција поводом завршетка пројекта Развоја базе података путева одржана је данас у Сали ЕУ инфо центра.

Уговор о спровођењу наведеног пројекта је потписан 21. новембра 2017. године са компанијом СПЕА ЕНГИНЕЕРИНГ, а његово спровођење је отпочело 11. децембра 2017. године. Пројекат се финансира из средстава Европске уније, у оквиру Годишњег акцијског програма ИПА-е за 2014. годину. Вриједност уговора је 356.895,00 еура, од којих је допринос Европске уније 303.360,75 еура (85%), док је национално учешће 53.534,25 еура (15%).

Управа за саобраћај као крајњи корисник реализацијом пројекта у значајној мјери ће унаприједити послове управљања , развоја, изградње, реконструкције , одржавања и заштите државних путева. Пројектом су прикупљени  и обрађени подаци у укупној дужини од 1783 км магистралних и регионалних путева и на тај начин успостављен компјутеризован систем управљања мрежом државних путева.

Успјешан процес програмирања, уговарања а сада и успјешна динамика спровођења Националног програма 2014 су доказ посвећеност свих институција које раде на овим активностима, али и потврда способности црногорске администрације да одговори сложеним процедурама као и да у свакодневном раду додатно унапређује знање и вјестине.

На конференцији су говорили Урбонавициуте  Аудроне, замјеница шефа одсјека за сарадњу Делегације Европске Уније у Црној Гори, Емина Мујевић Кара, Генерална директорица за међународну сарадњу  и ЕУ фондове у Министарству саобраћаја и поморства. Лорензо де Ангелис, координатор пројекта - представник СПЕА Енгинееринг и Ервин Адровић, помоћник директора Управа за саобраћај. 

Генерална директорица за међународну сарадњу  и ЕУ фондове у Министарству саобраћаја и поморства, Емина Мујевић Кара, истакла је да се стичу услови за побољшање безбједности на путевима у Црној Гори што ће у крајњем за посљедицу имати смањење броја саобраћајних незгода.

Замјеница шефа одсјека за сарадњу Делегације Европске Уније у Црној Гори, Аудроне Урбонавициуте, нагласила је да ће Европска Унија наставити да буде главни партнер Црне Горе када је у питању настојање да се сектор друмског саобраћаја учини модернијим, кориснијим и безбједнијим за све њене грађане.

Помоћник директора Управе за саобраћај, Ервин Адровић, казао је да за квалитетно управљање државним путевима, односно за успјешно дугорочно планирање и развој путева, како  одржавање и побољшање постојећих тако и изградњу нових, неопходно централизовано, организовано прикупљање, анализа и чување података о државним путевима, путним објектима, саобраћајно техничкој опремљености путева, њиховом стању и саобраћају на њима.

Координатор пројекта - представник СПЕА Енгинееринг, Лорензо де Ангелис, истакао је да је главни циљ пројекта био развој система подршке за управљање, у складу са најнапреднијим међународним стандардима, конфигуриран и попуњен подацима о црногорској инфраструктурној мрежи како би се омогуц́ио тренутни почетак процеса управљања заснованог на употреби ових система.

МСП МСП

Министарство саобраћаја и поморства