Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Analitičari kreditne rejting agencije Standard & Poor's u posjeti Ministarstvu saobraćaja i pomorstva

Analitičari kreditne rejting agencije Standard & Poor
Datum objave: 05.03.2019 11:49 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


Državni Sekretar Muamer Hajdarpašić sa saradnicima sastao se danas sa analitičarima kreditne rejting agencije Standard & Poor's, Maksimom Rybnikovim  i Karenom Vartapetovim, koji su u posjeti Crnoj Gori radi prikupljanja podataka o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori na osnovu kojih će se vršiti dalja procjena rejtinga naše zemlje.

Na početku sastanaka državni sekretar je informisao prisutne o najvaznijim razvojnim projektima saobraćajne infrastrukture u državi. Govorili su o izgradnji prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, kapitalnom projektu od vitalnog značaja za razvoj Crne Gore.

“Povezaće se na najefikasniji način sjeverna regija sa centralom i južnom regijom. Najbolje se vidi važnost izgradnje na primjerima,  sada je put od Andrijevice i Glavnog grada dužine oko 200km kroz kanjon Morače, a nakon izgradnje druge dionice Mateševo – Andrijevica, dužina puta će biti oko 60km, istakao je državni sekretar.

MSP

Takođe upoznao  je prisutne  sa trenutnom dinamikom izvođenja radova na priortetnoj dionici Smokovac Uvač Mateševo. Kako je objasnio Hajdarpašić, kašnjenje je uzrokavao  početak radova to jest prilagođavanje izvođača radova evropskim standardima i samo projektovanje, ali ovom dinamikom izgradnja autoputa neće stvoriti nova odlaganja završetka radova.

 “Pred nama je period ozbiljnog rada na pripremi tehničke dokumentacije i stvaranje preduslova za  realizaciju  i ostalih projekata  važnih  kako za razvoj sjevene regije tako i za ostatak zemlje, Vlada Crne Gore ulaže značajna sredstva u razvoj ski centara i skijališta,  pa je savremena saobraćajna infrastruktura neophodan preduslov za dalji razvoj države, uz detaljno sagledavanje modela finansiranja prevashodno vodeći računa o javnim finanasijama”, istakao je Hajdarpašić i nabrojao neke od projekata čija će realizacija doprinijeti i smanjenju  zastoja u ljetnjem periodu posebno u južnom dijelu države, izgradnja bulevara od Jaza do Tivta, razvojne planove za projekat izgradnje zaobilaznice Budva, most Verige itd. 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva