Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Rezultati ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu vidljivi, ali period pred nama će biti još dinamičniji

Rezultati ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu vidljivi, ali period pred nama će biti još dinamičniji
Datum objave: 26.12.2018 15:20 | Autor: MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA I POMORSTVA

Ispis Štampaj stranicu


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

U sektoru saobraćaja bi moglo dosta toga da se ispriča, aktivnosti su bile intezivne, ali bih se ovom prilikom fokusirao na ono što je najvaznije, najprije za gradjane, privredu generalno ali u velikoj mjeri za turističku privredu. 

U protekle dvije godine rekonstruisano je 94,15 km državnih puteva, izvršena je rehabilitacija 168,6 km kolovoza, vrijednost radova blizu 50 miliona eura.

Trenutno se na mreži državnih puteva izvode radovi na 129,44 km, vrijednosti 123 miliona eura. 

Vidljiv je na svakom koraku napredak i u narednom periodu radovi će biti i intezivniji. 

Pomenuo bih ulaganja države u željeznički sistem Crne Gore. Dakle, država će u naredne dvije do tri godine uložiti oko 70 miliona eura, dijelom iz budžetskih sredstava dijelom iz donacija. U prosjeku godišnje država iz budžeta ulaže oko 23 miliona eura u crnogorski željeznicki sistem.

Rekao bih nešto o najvažnijem projektu izgradnji autoputa, u ovom trenutku možemo biti zadovoljni dinamikom izvodjenja radova imajući na umu početna kašnjenja u realizaciji projekta. Trenutno se radovi izvode ubrzanom dinamikom, u ovoj godini imamo izvedenih radova vrijednosti blizu 290 miliona eura. Radimo i na stvaranju preduslova za nastavak realizacije sledeće dionice Mateševo Andrijevica. Podsjetiću vas da smo aplicirali kod evropskih fondova za dodjelu granta u iznosu od 20% vrijednosti projekta, u razgovorima smo sa EBRD za dodatnih 20% a preostala sredstva planiramo da obezbijedimo kroz privatno javno partnerstvo. 

Još jedna aktuelna tema je svakako i koncesioni akt za crnogorske aerodrome, koji planiramo da kandidujemo na nekoj od sjednica Vlade početkom naredne godine. Postoji ogromno interesovanje koncesionara iz čitavog svijeta , Indija, Južna Koreja, Turska, Francuska, oko 20 kompanija je zainteresovano za koncesiju nad crnogorskim vazdusnim lukama.

Veoma smo posvećeni sektoru pomorstva, i u tom dijelu sprovodimo aktivnosti koje moraju doprinijeti boljem iskorišćavanju kapaciteta koje imamo posebno u dijelu razvoja Luke Bar i lučkih djelatnosti. Pored aktivnosti koje sprovodimo vezano za kapacitete Luke Bar koji su nesporno nedovoljno iskorišćeni, informisao bih vas da Barska plovidba pregovara sa privatnim partnerom vezano za nabavku feribota, svjesni smo značaja ove linije i na tome se intezivno radi.

MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA I POMORSTVA