Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Ministar Nurković u Istanbulu pozvao turske investitore da nastave da ulažu u oblast saobraćaja u Crnoj Gori

Ministar Nurković u Istanbulu pozvao turske investitore da nastave da ulažu u oblast saobraćaja u Crnoj Gori
Datum objave: 30.10.2018 10:03 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković boravio je juče u Istanbulu kako bi učestvovao na ceremoniji otvaranja novog aerodroma. Ceremoniji otvaranja je prisustvovalo preko 50 delegacija predvođenih predsjednicima država, Vlada, ministrima i visokim zvaničnicima iz cijelog svijeta. Datum ceremonije otvaranja aerodroma, 29. oktobar 2018. godine je ujedno i 95. godišnjica Republike Turske.

Aerodrom je svečano otvorio Nj.E. predsjednik Republike Turske, g Redžep Tajip Erdogan. On je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo uspješnim završetkom projekta izgradnje objekta za kojeg se predviđa da će biti najveći aerodrom na svijetu kada dostigne svoj puni kapacitet. Istakao je da je otvaranje ovog aerodroma u Istanbulu simbol snage Republike Turske i njenih uspjeha u proteklih 95 godina postojanja. Aerodrom Istanbul se gradi u četiri faze. Nakon završetka prve faze aerodrom će opsluživati preko 90 miliona putnika godišnje dok će nakon završetka sve četiri planirane faze aerodrom opsluživati do 200 miliona putnika, a biće sjedište više od 100 aviokompanija, koje lete na preko 350 destinacija u svijetu. Troškovi izgradnje ovog aerodoma iznose 10 milijardi i 247 miliona eura.

Pored predsjednika Erdogana, na ceremoniji otvaranja govorili su i predsjednik skupštine g Binali Jildirim i ministar saobraćaja i infrastrukture g Mehmet Ćahit Turhan.

Tokom boravka u Istanbulu, ministar Nurković je iskoristio priliku i da se bilateralno sastane sa svojim kolegom, ministrom saobraćaja i infrastrukture g Turhanom. Ministri su izrazili zadovoljstvo dobrim političkim odnosima, kao i dosadašnjom dobrom saradnjom dvije države u oblasti saobraćaja, kao i u drugim oblastima privrede. Prepoznali su zajedničke oblasti od interesa vezane za pospješivanje saradnje u sektoru saobraćaja, a kao posebno značajne su izdvojili saradnju u oblasti vazduhoplovstva, pomorstva i kombinovanog transporta.

Ministar saobraćaja i infrastrukture g Mehmet Ćahit Turhan se posebno fokusirao na unapređenje kombinovanog transporta u Crnoj Gori čiju luku Bar i njenu dobru povezanost sa željezničkim i putnim mrežama vidi kao ključnu za povezivanje Republike Turske sa ostatkom Evrope. On je izrazio zadovoljstvo i što Turkish Airlines održava 14 letova nedeljno između dvije države i nadu da će se ovaj broj povećati. Dva ministra su razgovarala i o poboljšanju saradnje u oblasti kruzing turizma, a ministar Nurković je ovom prilikom svog kolegu obavijestio o postojećim marinama u Crnoj Gori kao i o planovima privatizacije brodogradilišta u Bijeloj koje će se baviti servisom i izgradnjom mega jahti.

Ministar Nurković je svom kolegi predstavio i plan davanja u koncesiju aerodroma u Crnoj Gori i istakao da postoji interesovanje značajnog broja turskih kompanija za aerodrrome. On je iskoristio priliku i da istakne veliki interes turskih kompanija i investitora za oblast putne infrastrukture i ulaganje u turističke kapacitete u Crnoj Gori. Ministar Nurković je takođe pozvao druge zainteresovane partnere da nastave da ulažu u oblast saobraćaja i druge sektore čiji je razvoj neophodan za podizanje konkurentnosti crnogorske privrede. U cilju unapređenja saradnje u svim vidovima saobraćaja, ministri su se složili da formiraju Zajedničku komisiju za saobraćaj koja ce se baviti pitanjima od značaja u svim sektorima..

Na kraju, ministar Nurković je čestitao kolegi završetak prve faze novog aerodroma u Istanbulu i poželeo uspjeh u budućem periodu.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva