Мања слова Већа слова РСС

 Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Измјене и допуне Правилника о техничким захтјевима за возила која се увозе или први пут стављају на тржиште у Црној Гори

Датум објаве: 24.09.2018 11:01 | Аутор: МСП

Испис Штампај страницу


Министарство саобраћаја и поморства је израдило измјене и допуне Правилника о техничким захтјевима за возила која се увозе или први пут стављају на тржиште у Црној Гори („Сл. лист ЦГ” бр. 5/15), у дијелу  безбједносно - техничких захтјева и услова за возила тј., дефинисања минималне граничне вриједности у погледу издувне емисије и нивоа буке за нова и употребљивана моторна возила.

Приликом увоза моторног возила категорије М (путничка возила) и Н (теретна возила) од 15. октобра 2018. године, употребљавано моторно возило мора бити опремљено мотором минималног стандарда ЕУРО 4, а ново моторно возило минималног стандарда ЕУРО 6.

Наведене измјене Министарство саобраћаја и поморства најавило је у мају 2018. године у оквиру Конференције „Савремени друмски превоз и пословна логистика у функцији развоја Црне Горе у процесу придруживања Европској унији“ која је одржана у периоду 14.-15. маја 2018. године у Будви, којом приликом је наглашено да унапређени стандард подразумијева и боље безбједносно-техничке карактеристике возила које само возило чини сигурнијим на путевима, као и чињеница да је Црна Гора у обавези да прати и транспонује важеће прописе из ове области хомологације када су у питању еколошки стандарди за возила.

Такође, напомињемо да ће у наредном периоду Министратство саобраћаја и поморства урадити Студију старосне структуре возила по категоријам и типовима, која ће дати основне индикаторе и мјере за подмлађивање возног парка и уједно повећање степена безбједности саобраћаја.

Министарство саобраћаја и поморства