Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Ministar Nurković na Forumu u Gruziji razgovarao o unaprijeđenju saradnje u oblasti pomorskog i vazdušnog saobraćaja

Ministar Nurković na Forumu u Gruziji razgovarao o unaprijeđenju saradnje u oblasti pomorskog i vazdušnog saobraćaja
Datum objave: 14.09.2018 09:01 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem učestvovala je na Međunarodnom forumu pomorstva u Batumiju u Gruziji. Pored ministra Nurkovića u delegaciji su bili generalni direktor za pomorski saobraćaj, g. Vladan Radonjić, generalna direktorka za pomorsku privredu, gđa. Maja Mijušković i samostalna savjetnica, gđa. Bilsana Bibić.

Glavni cilj Međunarodnog foruma pomorstva je promovisanje zajedničkih vrijednosti u oblasti međunarodne špedicije. U ovom kontekstu, forum okuplja visoke predstavnike pomorskog sektora iz različitih zemalja i regiona, a događaj nudi mogućnost razgovora i saradnje između predstavnika Vlada i industrije u cilju stvaranja integrisane politike pomorskog saobraćaja i upravljanja okeanom. Na forumu, pored predstavnika Vlada i privatnog sektora, učestvuju i visoki predstavnici Međunarodne pomorska organizacije, Međunarodnog fonda za kompenzaciju zagađenja nafte, Evropske unija, Evropske agencije za pomorsku sigurnost, i Evropske banka za obnovu i razvoj.

Forum su otvorili g. Mamuka Bakhtadze, premijer Gruzije i g. Kitack Lim, generalni sekretar Međunarodne pomorske organizacije. Pored njih, tokom prvog dana govorili su ministar ekonomije i održivog razvoja Gruzije kao i ministar infrastrukture Ukrajine, dok su mnogi drugi visoki zvaničnici učestvovali u panelima i diskusiji.

Generalni direktori g. Radonjić i gđa. Mijušković su tokom foruma učestvovali na panelima vezanim za oblasti održivog razvoja, uloge partnerstava između međunarodnih organizacija, uloge plave pomorske privrede i pomorskih grupacija u olakšavanju međunarodne trgovine, i izazova koji se odnose na međunarodnu pomorsku privredu. Pored ostalih, na panelima su govorili g. Sue Baret, direktorica za saobraćaj Evropske banke za obnovu i razvoj i g. Joung Kim, šef odsjeka za tehničku saradnju Međunarodne pomorske organizacije.

Ministar Nurković je iskoristio priliku da se tokom svog boravka u Gruziji sastane s ministrom ekonomije i održivog razvoja Gruzije, g. Giorgijem Kobuliom, u čijem je portfelju i oblast saobraćaja. Na bilateranom sastanku dva ministra su razgovarala o unapređenju saradnje između dvije države prvenstveno u oblasti pomorskog i vazdušnog saobraćaja. Ministar Nurković je svom kolegi g. Kobuliji predstavio potencijale Crne Gore u oblasti pomorskog saobraćaja i predložio otpočinjanje saradnje vezane za uzajamno priznavanje sertifikata o sposobnosti pomoraca kako bi se crnogorskim pomorcima omogućilo da plove na brodovima Gruzije i obratno.

Ministri su razgovarali i o saradnji u oblasti kruzing turizma i registracije plovila, gdje je ministar Kobulio izrazio želju da razmijeni iskustva i znanja sa Crnom Gorom i da nauči iz pozitivnih iskustava iste. Takođe je dogovorena razmjena iskustava iz oblasti obuke pomoraca - Crna Gora se nalazi na tzv. bijeloj listi Međunarodne pomorske organizacije, što znači da sva ovlašćenja izdata našim pomorcima zadovoljavaju standarde Međunarodne pomorske organizacije.

Pored saradnje u oblasti pomorstva, ministar Nurković i ministar Kobulio su razgovarali i o mogućnosti potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u oblasti vazdušnog saobraćaja kako bi se pospješio razvoj i ovog sektora saobraćaja, a ministar Nurković je svom kolegi prenio otvorenost Crne Gore da i u ovom pogledu pomogne Gruziji s obzirom na to da je Crna Gora lider u regionu kada je riječ o usklađenost propisa iz oblasti vazdušnog saobraćaja s EU regulativama.


Ministarstvo saobraćaja i pomorstva