Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

REAGOVANJE: SAČUVAĆEMO KAPITALNE PROJEKTE OD NARUČENIH I NETAČNIH ANALIZA

Datum objave: 04.09.2018 19:43 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom teksta objavljenog u današnjem broju nezavisnog dnevnika Vijesti, a koji se oslanja na samozvanu analizu – stručnoj javnosti nepoznate firme Fidelity consulting – koja je posvećena Aerodromima Crne Gore, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva dužno je da informiše građane i cjelokupnu javnost da su netačne i zlonamjerne tvrdnje koje se odnose na kredibilitet konsultanta kojeg je angažovao IFC (Specijalizovano odjeljenje Svjetske Banke) za izradu sveobuhvatne analize valorizacije aerodroma.

Analizu troškova i koristi, i analizu isplativosti za aerodrome, po nalogu IFC-a koji je prilikom rada na ekspertizi detaljno sarađivao sa Aerodromima Crne Gore, izradio je Daniel Dean, bivši direktor u Raiffeisen banci, i bivši potpredsjednik Bank of Americ Merrill Lynch. Dakle, radi se o ekspertu sa preko 20 godina iskustva u finansiranju infrastrukture širom svijeta, oslonjenog na projektima putem privatno-javnih partnerstava, uključujući i nekoliko transakcija u oblasti aerodroma (kao što su Istanbul, Chicago Midway itd.). Takođe, Dean je bio specijalni savjetnik IFC-a u više transakcija u regionu u proteklih nekoliko godina. A Ministarstvu saobraćaja i pomorstva potvrđeno je da iza njegovog rada stoje IFC i Svjetska Banka kao globalno priznati autoritet.

Ministarstvo registruje namjeru da se ovo ekonomsko i razvojno pitanje izmješta na teren političkih interesa, a ne činjenica i razvojnih prioriteta. Zbog toga, u nastavku, Ministarstvo će se baviti samo argumentima, jer ovom procesu nijesu potrebna politička saopštenja, već konkretni predlozi i inicijative.

Ministarstvo se drži javnog i transparentnog procesa koji uključuje više faza prije konačne odluke. Crnoj Gori, bez kilometra autoputa i brze ceste, potreban je dinamičan razvoj aerodroma, ali ne na način kako je to bilo tokom proteklih dvije decenije, već domaćinski i odgovorno.


Ministarstvo saobraćaja i pomorstva