Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Saopštenje: Susret Nurković- Gašperšič

Saopštenje: Susret Nurković- Gašperšič
Datum objave: 13.12.2017 11:33 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija ministarstva saobraćaja i pomorstva koju čine ministar Osman Nurković, Državni sekretar Muamer Hajdarpašić i Direktor direktorata za pomorstvo Vladan Radonjić, borave u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji, na poziv ministra za infrastrukturu Republike Slovenije, dr Petera Gašperšiča. Delegaciju je u Ljubljani dočekao i prati prof. dr. Vujica Lazović, ambasador Crne Gore u Sloveniji. Svrha posjete je razmjena međusobnih iskustava u upravljanju saobraćajnom infrastrukturom.

Delegacija Crne Gore je posjetila luku Kopar i tom prilikom se bliže upoznala sa modelom upravljanja kao i sa budućim razvojnim projektima. Indetifikovano je 12 glavnih vrsta lučkih usluga, koje bi se najvećim dijelom mogle implementirati i u lukama Crne Gore.

Nakon obilaska luke delegacija je nastavila bilateralne razgovore sa ministrom infrastrukture Republike Slovenije u vili Podrožnik. Na početku razgovora istaknuta je dobra i prijateljska saradnja izmedju dvije države. Vođeni su razgovori o iskustvu Slovenije u oblasti izgradnje putne infrastrukture, načinu i izvorima finansiranja, modelu upravljanja i daljim planovima u ovoj oblasti.

Izgradnjom autoputeva u svim djelovima države, dobrom organizacijom održavanja i naplatom putarine, uz plansko i dobro korišćenje bespovratnih sredstava iz Evropskih fondova, stvoreni su uslovi za nastavak dalje gradnje i još bolju valorizaciju ovog resursa za privredni razvoj države. Preneseno je iskustvo iz oblasti upravljanja željeznicom, stanjem i perspektivom razvoja i mogućnostima korisćenja sredstava iz evropskih fondova, koja su dostupna kao grant sredstva, jer je ovaj oblik transporta prepoznat kao ekološki čist, zbog čega se stimuliše ulaganje sredstava u njegovu modernizaciju i razvoj. Takodje je razgovarano o iskustvu Slovenije u oblasti avio transporta i upravljanju aerodromima.
Dogovorena je pomoć i prenos iskustva i znanja o mogućnostima korišćenja sredstava iz evropskih fondova, koja će za Crnu Goru biti od velikog značaja, jer se nalazimo u fazi kada će nam biti dostupno sve više sredstava iz ovih izvora. Veoma je važno da se nastavi komunikacija izmedju dva ministarstva na identifikovanju barijera u oblasti putnog i željezničkog saobraćaja na granicama izmedju bivših Jugoslovenskih Republika, koje su prepoznate kao ozbiljan problem i barijera za nesmetan protok ljudi i roba. Takodje je dogovoreno da Ministar infrastrukture Slovenije posjeti Crnu Goru početkom februara naredne godine, do kada će biti pripremljen protokol za rješavanje identifikovanih barijera za nesmetan prevoz i obavljanje trgovine izmedju država na teritoriji bivše Jugoslavije.

 
 MSP   MSP


Služba za odnose sa javnošću i protokol