Мања слова Већа слова РСС

 Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Уговор о оснивању транспортне заједнице - ново поглавље сарадње у области саобраћаја

Саопштење: Уговор о оснивању транспортне заједнице - ново поглавље сарадње у области саобраћаја
Датум објаве: 07.12.2017 13:57 | Аутор: Министарство саобраћаја и поморства

Испис Штампај страницу


Делегација предвођена министром саобраћаја и поморства Црне Горе Османом Нурковићем учествовала је у Бриселу на 13. СЕЕТО годишњем састанку министара и на првом Савјету министара основаном у оквиру Уговора о транспортној заједници. Поред министра Нурковића, чланови делегације који су присуствовали и 53. састанку СЕЕТО Надзорног одбора били су државна секретарка Ангелина Живковић и секретар министарства Адис Пепић.

У првом дијелу дана који је био посвећен 13. СЕЕТО годишњем састанку министара, министар Нурковић је у свом обраћању истакао: ,,У прилог тринаестогодишње сарадње земаља Западног Балкана, заједно са Европском комисијом, иду чињенице, да смо инвестирали доста у СЕЕТО процесс и да нас је сарадња кроз потписани Меморандум о разумијевању за развој регионалне саобраћајне мреже у југоисточној Европи из 2004. године, довела до нивоа, када постоји пређени пут који има свој континуитет и гдје управо постоји квалитетна основа за даљу надоградњу, што признаћете олакшава данас свима нама посао који нам је повјерен на раличитим инстанцама и нивоима одговорности у области саобраћаја.“

До сада је, како је представљено од стране представника СЕЕТО Секретаријата у периоду од 2004.-2016. само у физичку инфраструктуру инвестирано 13.5 милијарди еура, од чега је 52% средстава додијељено, 39% је у реализацији док је осталих 9% обезбијеђено. Остварен је и значајан напредак на пољу реформских мјера које су првенствено фокусиране на уклањање баријера у области отварања жељезничког тржишта, безбједности саобраћаја на путевима и прекограничној сарадњи.

Поподневна сесија, којом је предсједавала европска комесарка за саобраћај Виолета Булц била је посебно посвећена Уговору о оснивању транспортне заједнице.

Потписивањем Уговора о оснивању транспортне заједнице од стране предсједника Влада Западно-Балканске шесторске и Европске комисије у Трсту у јулу 2017. године започело је ново поглавље сарадње у области саобраћаја које ће продубити даље заједничке активности и донијети нове квалитете кроз унапријеђење инфраструктуре, уклањање баријера за боље функционисање саобраћаја и трговине, и примјену правне тековине и стандарда који ће водити ка даљој либерализацији тржишта и прогресивној интеграцији земаља Западног Балкана.

Агендом поподневне сесије било је предвиђено разматрање сједишта будућег сталног Секретаријата за саобраћај од стране новооснованог Савјета министара, на којем су министри региона донијели одлуку да сједиште истог буде у Београду. Овом приликом је представљен нацрт Правилника о раду, а Европска комисија је такође информисала министре о предвиђеним наредним корацима и процедурама везаним за успостављање Секретаријата, буџет и попуњавање позиција у истом. Очекује се да крајем јануара, најкасније почетком фебруара, засиједа и први Регионални надзорни одбор у оквиру Уговора о оснивању транспортне заједнице који ће бити надлежан за сва питања од интереса за формирање и функционисање будућег Секретаријата, а након тога и само спровођење Уговора.

Министар Нурковић је искористио прилику да истакне кандидатуру Црне Горе за мјесто директора сталног Секретаријата, кандидујући садашњу државну секретарку Министарства саобраћаја и поморства, Ангелину Живковић, истичући њено дугогодишње искуство, знање и компетентност за обављање те функције.

На састанцима се, у сарадњи са колегама из Босне и Херцеговине, такође конкретно разговарало и о заједничком пројекту који обухвата путни правац Плужине-Шћепан Поље, мост на Тари и дионица пута у Босни и Херцеговини. Захтјев двије државе према Европској унији ће бити усмјерен на обезбјеђивање грант средстава за ову прекограничну дионицу, која је од изузетног регионалног значаја. Босна и Херцеговина има већ одрађен извођачки пројекат док ће Црна Гора исти завршити до краја јуна 2018.

У разговору са комесарком Булц, министар Нурковић је такође указао на проблематику везану за пројекат реконструкције дијела жељезничке пруге Кос-Требјешица, тражећи конкретну подршку за превазилажење насталих проблема који би могли произвести обустављање овог веома значајног пројекта за Црну Гору. Комесарка је била отворена да саслуша министра Нурковића и затражила да буде детаљније обавијештена о истом у писаној форми, обећавајући помоћ у рјешавању отворених питања.

Црна Гора остаје посвећена политичкој и економској сарадњи у свим областима како би допринијела даљој стабилности и развоју региона Западног Балкана.
Министар се на маргинама састанака састао и са својим колегама министрима Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније и Косова, као и са државним секретаром Србије. Током ових разговора најављене су и посјете министра Нурковића Босни и Херцеговини, Косову и Србији.

ФОТО: Уговор о оснивању транспортне заједнице

Служба за односе са јавношћу и протокол