Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Saopštenje: Nesporan pozitivan efekat realizacije projekta autoputa Bar-Boljare

Saopštenje: Nesporan pozitivan efekat realizacije projekta autoputa Bar-Boljare
Datum objave: 15.09.2017 14:00 | Autor: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ispis Štampaj stranicu


Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se danas sa Izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Antonijem De Lanoj (Anthony De Lannoy) koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori. Zastupnik interesa Crne Gore i još 14 zemalja u MMF-u sastaće se sa krovnim institucijama i državnim organima koji su ključni u sprovođenju finansijske politike na državnom nivou.

Kako je na početku sastanka istakao De Lannoy Ministarstvo saobraćaja i pomorstva realizuje neke od finansijskih veoma zahtjevnih projekata i današnji sastanak je odlična prilika da se razmijene mišljenja i ažuriraju informacije o dinamici radova na trenutno najvećem infrastrukturnom projektu izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, Smokovac – Uvač – Mateševo.

Ministar Nurković je upoznao saogovornika sa najnovijim podacima sa terena, fokus razgovora bio je na finansijskim parametrima koji pokazuju veoma zadovoljavajući tempo izvođenja radova i trošenja sredstava, bilo je riječi I o domaćim kompanijama i njihovom angažovanju, koji u ovom trenutku ispunjava 30% kako je to I ugovorom sa kineskim partnerima dogovoreno.

Sagovornici su se složili da je nesumniv pozitivni efekat koji će realizacija ovog projekta dugoročno prozvesti.

Resorni ministar je prezentovao dalje planove Vlade Crne Gore kada je u pitanju nastavak aktivnosti na realizaciji narednih dionica autoputa Bar – Boljare, ali I o ostalim kapitalnim projektima: most Verige, zaobilaznice oko većih gradova na primorju Bar, Budva, Tivat. Osim izgradnje novih saobraćajnica ministar je izložio i aktivnosti koje su vrlo intezivne, a odnose se na modernizaciju postojeće mreže državnih puteva. Kako je naglasio Nurković očekujemo bolje I kvalitetnije povezivanje sjevernog dijela države sa centralnim I južnim regijama, što će svakako imati za rezultat I bolju valorizaciju potencijala sjevera.

Osim putne infrastrukture, očekuju se dalja značajna ulaganja u željeznički saobraćaj, istakao je Nurković I upoznao sagovornika sa izvorima finansiranja, visini sredstava predviđenih budžetom ali i kreditnim linijama koje su obezbijeđenje za nastavak rekonstrukcije željezničkog sistema u Crnoj Gori.

Bolja iskorišćenost crnogorskih vazdušnih luka i razvoj ovih kapaciteta, takođe je bila jedna od tema o kojoj su gosti razmijenili mišljenja I iskustva, uz zajednički stav da razvoj infrastrukture mora biti “odskočna daska” za razvoj privrede uopšte, a naročito turističke privrede, koja je u fokusu pažnje ove Vlade.


PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva