Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Susret: Nurković – Grubišić

Susret: Nurković – Grubišić
Datum objave: 30.08.2017 15:00 | Autor: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ispis Štampaj stranicu


Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se danas sa Ambasadorom Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem.

“Mnogo je tema od zajedničkog interesa između dvije susjedne države, što je posebno izraženo u sektoru saobraćaja” složili su se sagovornici na početku susreta.

Najviše razgovora proteklo je u razmjeni informacija i iskustava, naročito iz oblasti razvoja putne mreže, ali i razvoja potencijala u vazdušnom saobraćaju.
Ambasador Grubišić je prenio svoje pozitivne utiske resornom ministru, po pitanju modernizacije postojeće mreže crnogorskih državnih puteva, ističući kao odlične projekte rekonstruisani putni pravac Podgorica-Cetinje Budva, ali i novoizgrađeni putni pravac Risan – Grahovo – Žabljak.

Ambasador je takođe prezentovao iskustva Hrvatske kada je u pitanju razvoj mreže puteva i kakav je uticaj izgradnja novih saobraćajnica i modernizacija postojećih puteva, imala po turizam i privredu Hrvatske. Sagovornici su razmijenili mišljenja i informacije o Jadransko – jonskom koridoru, projektu od regionalnog i međunarodnog značaja, koje obije države podržavaju i rade na pripremi projekta za realizaciju.

Budući da je u ovom trenutku valorizacija potencijala crnogorskih vazdušnih luka u fokusu pažnje resornog ministarstva i Vlade Crne Gore, sagovornici su I po ovom pitanju razmijenili korisne informacije.
Iskustva susjeda pokazuju da se davanje u dugoročan zakup aerodroma u Zagrebu, pokazalo kao dobar model koji je obezbijedio značajna ulaganja u infrastrukturu, obezbijedio viši nivo kvaliteta usluga, ali i obezbijedio višestruke koristi po državu.
Ministar Nurković je upoznao hrvatskog ambasadora sa daljim planovima kada je u pitanju izgradnja autoputa Bar – Boljare, kao i o dinamici radova koji se trenutno odvijaju na gradilištu prve dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, ali i o drugim kapitalnim projektima vezanim za izgradnju novih saobraćajnica i objekata saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori.

Budući da je resor saobraćaja I saradnja dvije države u ovoj oblasti veoma intezivna sagovornici su se složili da će biti mnogo prilika za razgovore I konkretne predloge za dalje unapređenje odnosa. Očekuje se i susret ministra Nurkovića i njegovog hrvatskog kolege Olega Butkovića.


PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva