Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Saopštenje: Ministar Brajović sa predstavnicima kineske Poly grupe

Saopštenje: Ministar Brajović sa predstavnicima kineske Poly grupe
Datum objave: 18.09.2014 14:58 | Autor: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ispis Štampaj stranicu


Ministar saobraćaja i pomorstva razgovarao je danas sa predstavnicima kineske Poly grupe koji borave u Crnoj Gori i iskazao zadovoljstvo dugogodišnjom uspješnom saradnjom. Prethodnih nekoliko dana delegacija je bila u posjeti Luci Bar, Barskoj plovidbi, Crnogorskoj plovidbi i Željezničkim preduzećima. 

Na početku sastanka ministar je apostrofirao značaj dosadašnjeg partnerstva sa Poly grupom i to u domenu pomorskog saobraćaja, konkretno izgradnjom brodova za crnogorske kompanije Barska plovidba i Crnogorska plovidba. Gosti su iskazali interesovanje za dalje strateške projekte koje Vlada Crne Gore planira da realizuje u budućem periodu sa posebnim akcentom na saobraćajnu infrastrukturu i oblast energetike. U tom dijelu ministar ih je informisao o planovima za rekonstrukciju pruge Bar – Beograd, kao i za projekat izgradnje jadransko – jonskog autoputa, naglasivši da je riječ o projektima ne samo od značaja za Crnu Goru već i za zemlje regiona, pa i šire. Kada je u pitanju projekat autoputa Bar – Boljare, ministar Brajović je potvrdio da smo veoma blizu početka izgradnje dionice Smokovac - Uvač – Mateševo, što je prioritet Vlade u ovom trenutku. 

Imajući u vidu da navedeni projekti imaju regionalni karakter, neophodna je snažnija saradnja među svim zemljama kroz koje prolaze ove saobraćajnice. I pored zainteresovanosti Crne Gore za takve projekte, ministar Brajović je istakao da su mogućnosti kreditnog zaduživanja uz državne garancije većim dijelom iscrpljene kroz buduće finansiranje projekta izgradnje autoputa Bar - Boljare, te da treba razmišljati o drugim vidovima finansiranja kao što su: privatno-javno partnerstvo, koncesije i drugi finansijski aranžmani. 

Predstavnici Poly grupe informisali su ministra da su razgovarali sa premijerom i ministarkom saobraćaja Srbije oko projekata autoputa i pruge Bar - Beograd, odnosno dijelova koji prolaze kroz njihovu teritoriju, i uvjerili se u njihovo opredjeljenje da nastave sa aktivnostima na realizaciji istih. Oni su kazali da su stava da EXIM banka treba da razmotri koncipiranje fleksibilnijih kreditnih linija zbog velikog broja kapitalnih projekata i činjenice da su kreditna zaduženja uz državne garancije limitirana. 

Na kraju sastanka ministar je zaključio da se upravo kroz realizaciju ovako krupnih projekata unaprjeđuju politički i ekonomski odnosi dvije zemlje. 

PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva