Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Medijska kampanja –Bezbjednost djece u saobraćaju: Bezbjedno do škole 31. -30.septembar 2014.

Datum objave: 02.09.2014 14:23 | Autor: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ispis Štampaj stranicu


Medijska kampanja –Bezbjednost djece u saobraćaju: Bezbjedno do škole 31. -30.septembar 2014. 

Misija OEBS-a u Crnoj Gori, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Uprava policije, NVO ALFA Centar, NVO Udruženje roditelja, NVO Savez vozača i Zajednica opština Crne Gore pokreću kampanju o podizanju svijesti građana Crne Gore o bezbjednosti saobraćaja, posebno djece u nižim razredima osnovne škole, koja će trajati od 31. avgusta do 30. septembra 2014. Lokalne samouprave u Mojkovcu, Nikšiću, Baru, Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Nikšiću i Danilovgradu su se priključile i dale svoj doprinos kampanji, neke od njih nabavkom saobraćajnog bukvara za đake prvake.

CILJ KAMPANJE: Glavni cilj kampanje je da usmjeri pažnju na važnost bezbjednosti djece u sabraćaju, prvenstveno djece u osnovnim školama, naročito đaka prvaka, kroz podizanje svijesti svih učesnika u saobraćaju o tome.

- podizanje svijesti građana o bezbjednosti djece u saobraćaju
- podizanje nivoa bezbjednosti djece u sabraćaju
- podizanje saobraćajne kulture kod učesnika u saobraćaju, koja će dovesti do smanjenja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama, teškim i lakim povredama učesnika u saobraćaju, sa posebnim osvrtom na povećanje bezbjednosti najmlađe populacije
- promijeniti navike i ponašanje u saobraćaju kod djece i roditelja, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća,

CILJNA GRUPA: učesnici u saobraćaju - vozači i pješaci; djeca učesnici u saobraćaju; roditelji; škole; NVO; mediji.

MODEL KAMPANJE: informisanje, angažovanje i edukacija. Kroz partnerski odnos sa vladinim institucijama, civilnim sektorom, medijima, poruka kampanje će se čuti u cijelom društvu.

Snimljen je kratak dokumentarni film, 4.5 min iz kojeg je izvučeno 5 reklama sa porukama o bezbjednosti saobraćaja. Imajući u vidu početak školske godine i važnost i atraktivnost ove teme, mediji su krucijalan faktor u promovisanju ovog materijala kroz svoje programske sadržaje, portale i reklame. Putem elektronskih medija, radija, televizije poruka može da dođe do svakog stanovnika Crne Gore. Za film je postavljen BANER – pod WEBMAX trenutno najposjećeniji mail servis u Crnoj Gori sa 290-310.000 posjeta mjesečno. Ima 60.000 korisnika.

Ministarstvo prosvjete će DVD sa filmom dostaviti svim osnovnim školama u Crnoj Gori uz saopštenje i predlog da se isti koristi tokom edukativnih aktivnosti.
Opštine Nikšić, Danilovgrad, Herceg Novi, Bar, Budva, Kotor, Tivat, Mojkovac su se pridružile kampanji. NVO ALFA CENTAR će u ovim opštnama, u sklopu svojih aktivnosti na terenu organizovati predavanja u po 2 osnovne škole i nezavisno od toga veliki saobraćajni čas-edukativni događaj: djeca će se upoznati sa opremom koju koriste pripadnici saobraćajne policije, hitne pomoći i vatrogasne jedinice u svom radu, kao i specijalnim vozilima. Takođe, planira se kulturno-umjetnički program gdje će učestvovati lokalna kulturno-umjetnička društva, Žarko Žabac, Šanta Panta, plesne škole i lokalne NVO. Potom slijedi takmičenje svih učesnika u izradi likovnog rada na temu „Siguran pješak“. U svakoj opštini prisutnima će se obratiti predsjednik opštine, predstavnici PJ Policije i predstavnik Ministarstava saobraćaja i pomorstva.

Pomenute opštine su nabavile saobraćajne bukvare za svoje prvake i u saradnji sa NVO "Savez Vozača" će im iste podijeliti tokom prvog saobraćajnog časa koji će ova NVO organizovati.

Udruženje roditelji će putem portala Roditelji i svojim aktivnim učešćem i stalnu komunikaciju sa roditeljima promovisati ovu poruku.

Mediji su integralni i veoma važan dio ove kampanje koji će aktivno doprinijeti promovisanju  aktivnosti.

Plan aktivnosti možete pogledati u tabeli:

Tabela aktivnosti.pdf

Film možete pogledati na sljedećoj adresi:

http://youtu.be/E_iuQHA2ktY

Spotovi:

http://youtu.be/T7xSkpnDu2A
http://youtu.be/qi-r1KPZc3Y
http://youtu.be/8EBLuf9lVoo
http://youtu.be/FIJvglc7afE
http://youtu.be/HCmGtW8wRoA