Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Saopštenje: Obilježen vijek civilnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori

Saopštenje: Obilježen vijek civilnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori
Datum objave: 20.09.2013 15:31 | Autor: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ispis Štampaj stranicu


Obilježavanje stote godišnjice otkako je Ivan Vidmer izveo istorijski let za Crnu Goru, izazvalo je veliko interesovanje i građana i zvanica i ukupne javnosti. Cjelodnevnom spektaklu na Cetinju, prisustvovalo je preko 500 đaka iz 14 crnogorskih opština, što je ujedno doprinos tih opština organizaciji manifestacije. Za 50 osnovaca završnih razreda iz najmlađe opštine u zemlji, Petnjice, naše Ministarstvo je organizovalo dolazak na Cetinje, a u saradnji sa Ministarstvom kulture i posjetu dvorcu Kralja Nikole za sve đake.

Događaj je počeo na stadionu FK “Lovćen“ i Obilića poljani. Skoro dva sata helikopteri i avioni Ministarstva unutrašnjih poslova, helikopteri Vojske Crne Gore i kompanije DI air nadlijetali su Cetinje i izveli razne akrobacije na oduševljenje svih prisutnih. Na početku i na kraju letačkog dijela programa navrata po sedam padobranaca, među kojima i jedina žena padobranac u Crnoj Gori , skočili su na stadion. Prezentovana je maketa prvog aviona iz 1913. godine, tip “Blerio”, rad modelara kluba “Cirus” koja je izložena u bašti kraljevskog pozorišta ”Zetski dom”. Popodnevni program nastavio se defileom Gradske muzike iz Budve i balonarskih klubova iz: Ukrajne, Slovenije, Češke i Crne Gore. Baloni su nakon toga postavljeni na više lokacija u gradu. Djeci i posjetiocima proslave posebno je bila interesantna simulacija pilotske kabine, tzv. cockpit, koju je kompanija Montenegro airlines postavila na Gradskom trgu.

Za kraj manifestacije predviđena je Svečana akademija na kojoj je prikazan dokumentarni film režisera Gojka Kastratovića “100 godina vazduhoplovstva u Crnoj Gori”, koji su u direktnom prenosu na LCD- bimu na Dvorskom trgu mogli da prate svi prisutni.

 

 

 

 

 

Pokrenite

Video: Govor ministra Ivana Brajovića

 Video: Govor gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića

Video: Govor Princa Nikole Petrovića

Video: Pokrivalice

Video: Utisci djece o manifestaciji

Video: Pokrivalice


 

 

 

 

PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva