Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Saopštenje:Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Kosovo Bajramom Redžepijem

Datum objave: 21.06.2010 16:51 | Autor: MUPiJU

Ispis Štampaj stranicu


Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Kosovo Bajramom Redžepijem o svim aktuelnim pitanjima iz nadležnosti dva ministarstva.

Najvažnija pitanja potencirana u razgovoru dvije delegacije ticala su se pitanja granice, graničnih prelaza, položaja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu i povratka interno raseljenih lica na Kosovo.

Brajović i Redžepi su naglasili obostrani interes za dobrim i korektnim međusobnim odnosima. Konstatovali su da je bezbjednosna situacija na državnoj granici izmedju Crne Gore i Kosova potpuno stabilna. Iskazali su potpunu saglasnot da se administrativne granice tretiraju kao državne granice. Predstavnicima medija podijeljeno je i toliko puta posljednjih dana pominjano pismo ministra Redžepija ministru Brajoviću. To pismo je najbolji demant svih zlonamjernih tvrdnji koje su se mogle čuti u odnosima Crne Gore i Kosova.  U tom smislu, dogovoreno je da predstavnici dvije policije, omoguće kosovskim žiteljima, koji koriste zajedničke katune na teritoriji Crne Gore, nesmetan prolaz granice, uz odgovarajuću, zakonom propisanu proceduru, i ako je neophodno, pratnju policijskih organa do mjesta gdje borave ljeti, odnosno kada se na jesen vraćaju na Kosovo.

Dogovoreno je da se, nakon okončanja tendera za izvođača radova na putu Murino-Čakor-Peć, pristupi proceduri otvaranja graničnog prelaza, kojeg su snage KFOR-a zatvorile 1999.godine. Takođe je razgovarano i o mogućnosti izgradnje zajedničkog graničnog prelaza, kao što je to Crna Gora uradila sa Republikom Albanijom.

  

Što se tiče statusa Crnogoraca na Kosovu, ministar Redžepi je kazao da će Zakon o etničkim zajednicama, čije se usvajanje očekuje ubrzo, riješiti problem ispoljen poslednjih mjeseci oko statusa crnogorske manjine na Kosovu. Postignuta je i saglasnost oko statusa u Crnoj Gori i eventualnog povratka velikog broja interno raseljenih lica sa Kosova, koji i dalje borave u našoj državi.

Ministar Brajović je takođe kazao da će svim kosovskim turistima i ovog ljeta biti omogućeno da uz ličnu kartu dođu na naše primorje, ali da se ta problematika, zbog očekivanog puta Crne Gore ka sticanju kandidature za članstvo u  Evropsku uniju, mora rješavati, shodno zakonskim propisima.

Ministar Režepi je zahvalio u ime Vlade i građana Kosova Crnoj Gori najprije zbog pružanja utočišta izbjeglicama tokom ratnih sukoba, a i zbog, kako je rekao, mudre i odlučne politike državnog vrha, koje je, priznavanjem Kosova kao nezavisne države, ne samo priznalo realnost na Balkanu, već i doprinijelo ukupnoj bezbjednosti ovog regiona.

U delegaciji Kosova su bili i generalni direktor policije, general Behar Selimi, šef granične policioje za zapadni region , major Azem Malaj, šef kabineta ministra Sedat Gaši, politički savjetnik Fisnik Redžepi i savjetnik za međunarodne odnose Faton Abazi.

Pored ministra Brajovića, u razgovorima su učestvovali i Osman Subašić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i javne uprave, Milan Paunović, načelnik Odjeljenja za integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima, Dragan Đurović, pomoćnik ministra inostranih poslova, Vesko Vukadinović, pomoćnik direktora Uprave policije i Ivan Milić, savjetnik za međunarodne odnose.