Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Saopštenje: Ministar Predrag Nenezić i direktor Nacionalne turističke organizacije Saša Radović posjetili opštine Plav i Rožaje

Datum objave: 30.10.2009 16:41 | Autor: Naslovna strana

Ispis Štampaj stranicu


U okviru redovnih aktivnosti u pravcu pripreme zimske turističke sezone, ministar Predrag Nenezić sa saradnicima, boravio je danas u radnoj posjeti Plavu i Rožajama.

Tokom posjete Plavu, ministar se sastao sa predsjednikom opštine Skenderom Šarkinovićem, njegovim saradnicima i predstavnicima turističke privrede. Tom prilikom, predsjednik Šarkinović je istakao značaj proglašenja Prokletija za peti Nacionalni park u Crnoj Gori, cijeneći da će turistička valorizacija jednog dijela Nacionalnog parka doprinijeti nastavku turističke valorizacje opštine Plav. Takođe, on je je informisao ministra i njegove saradnike o aktivnostima koje se realizuju u toj Opštini a koje, između ostalog, obuhvataju izradu strateškog plana opštine Plav i strategije održivog razvoja u skladu sa master planom razvoja Crne Gore do 2020. godine.

Paralelno sa turističkim projektima realizuju se i infrastrukturni i komunalni projekti koji su preduslov za uspješnu realizaciju turističkih projekata. Predsjednik opštine Plav je istakao neophodnost izrade plansko urbanističkog projekta za Prokletije što je neophodan uslov za privlačenje strateških investicionih partnera. Takođe je potencirano otvaranje puta Murino- Čakor-Peć i obilježavanje graničnog prelaza koji jedan značajan broj turista koristi pri ulasku u Crnu Goru.

Predstavnici turističke privrede upoznali su ministra Nenezića sa tri nova savremena hotelsko-ugostiteljska objekta i njihovim kapacitetima, kao i sa izazovima sa kojima se suočavaju i tražili podršku Ministarstva turizma i Nacionalne turističke organizacije.

Ministar Nenezić je tokom sastanka informisao predstavnike Opštine i turističke privrede Plava o prioritetima Vlade Crne Gore u okviru kojih je razvoj prije svega u oblasti turizma i poljoprivrede na sjeveru jedan od najznačajninjh. Ministar je takođe istakao značaj najvećeg državnog projekta, izgradnje autoputa, za dostupnost Plava kako turistima tako i investitorima. Naglasio je da su pored saobraćajne dostupnosti prostorni planovi i pravna sigurnost preduslov za ozbiljne investicije i obećao podršku Ministarstva turizma i Vlade u privlačenju strateških partnera u plavsku opštinu.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivniog trenda rasta broja noćenja tokom turističke sezone, podržao inicijativu za otvaranje puta Murino-Čakor-Peć i posebno istakao značaj proglašenja Prokletija za Nacionalni Park. Između ostalog, dogovoreno je da se unaprijedi saradnja turističke inspekcije sa nadležnim lokalnim inspekcijama u pravcu unaprijeđenja statističkog obuhvata, kako smještajnih kapaciteta, tako i fizičkih i finansijkih pokazatelja.
Saša Radović, direktor Nacionalne turističke organizacije, je istakao dobru saradnju sa skoro osnovanom Lokalnom turističkom organizacijom i predložio da opština Plav bude pilot projekat za bed & bike standarde u okviru projekta Hiking & Biking.

Nakon posjete opštini Plav ministar sa saradnicima je posjetio Rožaje i u razgovoru sa predsjednikom Opštine Nusretom Kalačem, dobio informacije o uglavnom realizovanim projektima u saradnji sa Vladom, o pozitivnom trendu preduzetničke inicijative za hotelsko ugostiteljski biznis i komplementarne djelatnosti. Predsjednik Opštine Nusret Kalač je informisao ministra da se najkasnije za godinu dana očekuje usvajanje prostorno-planske dokumentacije što je preduslov za dalji razvoj grada i turizma, a za šta se očekuje podrška Ministarstva turizma i Vlade. Podrška se očekuje i za izradu prostorno planske dokumentacije planine Hajle.

Predsjednikovi saradnici su saopštili da je u Rožajama trenutno 350 kategorisanih ležajeva, da je nivo kvaliteta usluge unaprijeđen kao i da se promotivne aktivnosti u saradnji sa NTO odvijaju u skladu sa planom.

Ministar Nenezić je izrazio zadovoljstvo pozitivnim trendom razvoja, preduzetničkom inicijativom i izuzetno dobrom saradnjom sa opštinom Rožaje i obećao punu podšku u realizaciji prostorno planske dokumentacije, kao i kada su u pitanju razvojni projekti što predstavlja preduslov za privlačenje investitora.

PR SLUŽBA MINISTARSTVA