Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Емина Мујевић Кара - Генерална директорица Директората за међународну сарадњу и ЕУ фондове


МСП

Емина Мујевић Кара је рођена 11. јуна 1982. годиине у Рожајама.

Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу. Магистрирала на Правном факултету Универзитета у Београду. Као студент учестовала је на многобројним радионицама и студијским посјетама Међународном кривичном трибуналу за бившу Југославију у Хагу, Организације за европску безбиједност и сарадњу (ОЕБС) у Бечу, Европском суду за људска права у Стразбуру и Канцеларије УН у Бечу. 

Професионално искуство:

Јануар 2009 – Јун 2017: Министарство економије - Завод за интелектуалну својину Црне Горе.
У току рада у Заводу за интелектуалну својину учестовала је на бројним пројектима и обукама у организацији Свјетске организације за интелектуалну својину (WИПО), Свјетске трговинске организације (СТО), Евроспког патентног завода (ЕПО) и Завода за интелектуалну својину ЕУ (ЕУИПО). 

У јуну 2017. године именована за генералну директорицу Директората за међународну сарадњу и ЕУ фондове Министарства саобраћаја и поморства Црне Горе. 

Између осталог, обавља послове Високог програмског службеника и руководи пројектно имплементационом јединицом, која је задужена за програмирање, техничку имплементацију пројеката/акција за сектор саобраћаја. Такође, обавља послове Шефа тијела за приоритет и мјеру ИПА ИИИ компонента и послове шефа Радне групе за Преговарачко поглавље 14 - Саобраћајна политика.


Рад на изради закона и учешће у пројектима међународних организација:

Учестовала у изради Закона о ауторском и сродним правима Црне Горе 2010-2011 и Закона о измјенама и допунама Закона 2016. године, као и Закона о оптичким дисковима Црне Горе 2011.
Члан Радне групе испред Завода за интелектуалну својину за спровођење акционог плана из Националне Стратегије права интелектуалне својине за период 2012-2015.
Активно учестовала у преговарачком процесу са ЕУ, као члан радне групе за преговарачко поглавље 7 - Право интелектуалне својине, као и у процесу програмирања претприступних фондова ЕУ у области заштите права интелектуалне својине. 
Активно учестовала као члан преговарачког тима испред Завода за интелектуалну својину за приступање Споразуму о слободној трговини између земаља ЕФТА-е и Црне Горе, као и преговарачког тима испред Завода за интелектуалну својину за приступање Црне Горе Свјетској Трговинској Организацији (СТО). 

Говори енглески и турски језик.