Мања слова Већа слова РСС

 Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Сусрет Нурковић - МцЦлунy

Саопштење: Сусрет Нурковић - МцЦлунy
Датум објаве: 30.09.2017 09:42 | Аутор: МСП

Испис Штампај страницу


 

Министар Нурковић  састао се са сталном координаторком УН - а и сталном представницом УНДП-а у ЦГ Фионом МцЦлунеy.

 

 

На почетку разговора саговорници су се сложили око циљева одрживог развоја који се доминатно тицу области саобраћаја, а то су безбједност у саобраћају и утицај саобраћаја на климатске промјене то јест емисију издувних гасова.

 

Министар Нурковић је истако да се као најважнији циљ намеће  смањење броја  погинулих и повријеђених у саобраћају, дакле повећање нивоа  безбједност у саобраћају, тема којом се овај ресор заједно са осталим релевантним државним органима, у првом реду министарством унутрашњих послова и управом полиције, озбиљно бави свако у домену својих надлежности. Госпођа МцЦлунy је подржала активности ресорних министарства подсјећајући на недавно, у Подгорици одржаној, конференцију са темом безбједности у друмском саобраћају,  гдје је, како је подсјетила имала прилике да разговара како са министром саобраћаја, тако и са министрима унутрашњих послова и здравља.

 

Веома су интезивне активности на модернизацији и подизању квалитета државних саобраћајница, а самим тим и на ниво сигурности како реконструисаних тако и новоизграђених путних праваца истакао је Нурковић. Сви капацитети ресорног министарства, али и органа и институција у саставу  ангажовани су  на реконструкцији постојеће мреже путева, али упоредо се одвијају активности у вези планирања и реализовања капиталних пројеката, као што је изградња аутопута Бар – Бољаре, али и будуће брзе саобраћајнице јадранско – јонског коридора.  Министар Нурковић је упознао саговорницу са динамиком развоја јадранско јонског коридора и са комплексношћу инфраструктурних пројеката на траси, било је ријечи о пројекту изградње моста Вериге и заобилазница већих градова на црногорском приморју.  Чињеница је да се  изградњом нових модерних саобраћајница по високим еколошким и грађевинским стандардима, рјешавају  поједина кључна питања са којима се суочава даљи развој туристичке привреде, али и утиче на бржи проток  саобраћаја, смањујући загушења која су посебно изражена у градским срединама током љетње сезоне.

 

Састанак је био прилика да се разговара о могућностима сарадње на заједничким пројектима УНДП и министарства саобраћаја и поморства, па је осим питања безбједности у саобраћају,  разматрано и питање климатских промјена и утицаја издувних гасова на животну средину.

 

У духу досадашње добре сарадње, а са намјером да се у наредном период побољша и појача саговорници су поздравили организацију радионице:  ,,Како постићи циљеве одрживог развоја везане за области саобраћаја и трговине” која ће се одржати у Подгорици, Црна Гора, 11. и 12. октобра, 2017. године. Домаћини догађаја су Министарство саобраћаја и поморства и Министарство економије Црне Горе, а догађај се одржава у сарадњи са УНЕЦЕ. Радионица је намијењена земљама чланицама УНЕЦЕ из региона Западног Балкана, као и свим другим одабраним експертима.

ПР Служба Министарства саобраћаја и поморства