Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Saopštenje: Susret Nurković - McCluny

Saopštenje: Susret Nurković - McCluny
Datum objave: 30.09.2017 09:42 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


 

Ministar Nurković  sastao se sa stalnom koordinatorkom UN - a i stalnom predstavnicom UNDP-a u CG Fionom McCluney.

 

 

Na početku razgovora sagovornici su se složili oko ciljeva održivog razvoja koji se dominatno ticu oblasti saobraćaja, a to su bezbjednost u saobraćaju i uticaj saobraćaja na klimatske promjene to jest emisiju izduvnih gasova.

 

Ministar Nurković je istako da se kao najvažniji cilj nameće  smanjenje broja  poginulih i povrijeđenih u saobraćaju, dakle povećanje nivoa  bezbjednost u saobraćaju, tema kojom se ovaj resor zajedno sa ostalim relevantnim državnim organima, u prvom redu ministarstvom unutrašnjih poslova i upravom policije, ozbiljno bavi svako u domenu svojih nadležnosti. Gospođa McCluny je podržala aktivnosti resornih ministarstva podsjećajući na nedavno, u Podgorici održanoj, konferenciju sa temom bezbjednosti u drumskom saobraćaju,  gdje je, kako je podsjetila imala prilike da razgovara kako sa ministrom saobraćaja, tako i sa ministrima unutrašnjih poslova i zdravlja.

 

Veoma su intezivne aktivnosti na modernizaciji i podizanju kvaliteta državnih saobraćajnica, a samim tim i na nivo sigurnosti kako rekonstruisanih tako i novoizgrađenih putnih pravaca istakao je Nurković. Svi kapaciteti resornog ministarstva, ali i organa i institucija u sastavu  angažovani su  na rekonstrukciji postojeće mreže puteva, ali uporedo se odvijaju aktivnosti u vezi planiranja i realizovanja kapitalnih projekata, kao što je izgradnja autoputa Bar – Boljare, ali i buduće brze saobraćajnice jadransko – jonskog koridora.  Ministar Nurković je upoznao sagovornicu sa dinamikom razvoja jadransko jonskog koridora i sa kompleksnošću infrastrukturnih projekata na trasi, bilo je riječi o projektu izgradnje mosta Verige i zaobilaznica većih gradova na crnogorskom primorju.  Činjenica je da se  izgradnjom novih modernih saobraćajnica po visokim ekološkim i građevinskim standardima, rješavaju  pojedina ključna pitanja sa kojima se suočava dalji razvoj turističke privrede, ali i utiče na brži protok  saobraćaja, smanjujući zagušenja koja su posebno izražena u gradskim sredinama tokom ljetnje sezone.

 

Sastanak je bio prilika da se razgovara o mogućnostima saradnje na zajedničkim projektima UNDP i ministarstva saobraćaja i pomorstva, pa je osim pitanja bezbjednosti u saobraćaju,  razmatrano i pitanje klimatskih promjena i uticaja izduvnih gasova na životnu sredinu.

 

U duhu dosadašnje dobre saradnje, a sa namjerom da se u narednom period poboljša i pojača sagovornici su pozdravili organizaciju radionice:  ,,Kako postići ciljeve održivog razvoja vezane za oblasti saobraćaja i trgovine” koja će se održati u Podgorici, Crna Gora, 11. i 12. oktobra, 2017. godine. Domaćini događaja su Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Ministarstvo ekonomije Crne Gore, a događaj se održava u saradnji sa UNECE. Radionica je namijenjena zemljama članicama UNECE iz regiona Zapadnog Balkana, kao i svim drugim odabranim ekspertima.

PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva