Мања слова Већа слова РСС

 Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Сусрет Булц –Брајовић: Остварен значајан напредак у области саобраћаја

Саопштење: Сусрет Булц –Брајовић: Остварен значајан напредак у области саобраћаја
Датум објаве: 05.09.2016 13:28 | Аутор: Министарство саобраћаја и поморства

Испис Штампај страницуСаговорници су се током сусрета осврнули на резултате напора ресорног министарства и досадашњи напредак у спровођењу агенде повезивања између Европске уније и западнобалканске шесторке. 

Главна тема разговора односила се на мјере које прате инфраструктурни развој, попут интегрисаног управљања границом, одржавања и безбједности путева.

Током једнодневне посјете комесарка је са министром Брајовићем посјетила и гранични пријелаз Божај-Хани Хотит између Црне Горе и Албаније, гдје их је дочекала албанска делегација предвођена албанским министром саобраћаја Едмондом Хаџинастом.

Један од разлога за обилазак овог граничног прелаза је стратешки пројекат прекограничне сарадње у оквиру којег ће се у другој половини ове године омогућити реконструкција овог прелаза, за коју је Европска унија обезбиједила значајну подршку. 

Министар Брајовић је изразио задовољство да по први пут буде домаћин Европског Комесара, а такође и позитвним коментарима и похвалама за напредак који смо остварили у овој области, конкретно отварањем два поглавља из ресора саобраћаја поглавље 14 - саобраћајна политика и поглавље 21 - трансевропске транспортне мреже. 

Ресорни министар је упознао госте са крупним развојним пројектима које су већ почели да се реализују, али и о стратешки важним пројектима који су у фази планирања и израде документације и ову прилику искористио да се захвали на значајној подршци коју Црна Гора добија од европских институција. 

Било је ријечи и о областима у којима су обије стране уочиле одређене слабости, па је у том смислу дио разговора био посвећен и питањима из поморског саобраћаја. Констатовано је да је у претходне двије године уложен значајан напредак уз интезивну комуникацију и сарадњу са институцијама на нивоу ЕУ, па се ефекти тог рада могу очекивати у наредном периоду. 

Комесарка Булц је поздравила развојне планове Црне Горе када је у питању саобраћајна инфраструктура, стављајући акценат на равномјерном развоју свих видова саобраћаја, коришћењу нових технологија и обновљивих извора енергије. Булц је истакла да је квалитет саобраћаја то јест квалитетна прекогранична сарадња један од фактора стабилности, као и да ће ЕУ и даље подржавати све пројекте које су регионалног карактера. 

Како је побољшање безбједности саобраћаја на путевима један од циљева ЕУ, комесарка је позвала Црну Гору да настави са реформама и развојном политиком на том план. 

Закљуцујуци да Црна Гора заиста има чиме да се похвали када су у питању резултати рада, пожељела је да Црна Гора настави да буде фактор стабилности у региону. 

ПР Служба Министарства саобраћаја и поморства